Inne

BLIP i automatyczna publikacja postów

Na pewno wielu z Was posiada konta na równego rodzaju mikroblogach. Jednym z takich polskich serwisów jest Blip.pl. Wśród polskich internautów zdobył sporą popularność. Jak wiadomo, dzięki tej platformie możemy dzielić się przemyśleniami z innymi użytkownikami sieci, komentować aktualne wydarzenia, po prostu być na bieżąco.

To jednak nie wszystko. Obecnie Blip jest prężnym miejscem reklamowym. Wstawiając tam nasze linki możemy zdobyć, zawsze potrzebny, ruch na naszej stronie, wypromować ją w internecie, a także zapracować na pozyskanie stałych czytelników. 

O ile posiadanie jednego mikrobloga nie jest niczym nadwyrężającym, to założone konta na kilku z nich mogą być sporym pożeraczem czasu. Szczególnie kiedy mamy odwiedzić je wszystkie, wstawiając swoje wpisy

W tym poradniku pokażę Wam jak uruchomić automatyczną publikacje postów, pochodzących z kanału RSS naszej strony, bloga itp. Kiedy uruchomimy tę usługę, nie będziemy musieli się martwić o ręczne linkowanie wpisów, informujących o naszych nowych artykułach – cały proces odbywać się będzie w pełni automatycznie.

Przejdźmy zatem pod adres www.rss2blip.pl. Naszym oczom ukazuje się skromna strona. Po prawej stronie widzimy formularz logowania. Co ciekawe, nie musimy tworzyć nowego konta, logujemy się naszymi danymi z serwisu Blip.pl.

O swoje dane możemy być spokojni. Zacytujmy serwis Rss2Blip:

Login i hasło do Blipa są przechowywane jedynie na czas korzystania z naszej usługi.
Są one dodatkowo szyfrowane. Gwarantujemy ich bezpieczeństwo.

W kolejnym kroku dostajemy do użytku mini panel administracyjny. 

Podstawowe informacje, jakie musimy podać to: nazwa, częstotliwość odświeżania, adres url naszego kanału RSS oraz rodzaj wysyłanego wpisu (tytuł, tekst, tytuł + tekst).

Dodatkowo możemy edytować opcje rozszerzone. Tekst, który będzie wyświetlany przed i po wpisie (możemy dodać tu również tagi serwisu Blip), oraz słowo filtrujące, które spowoduje, że post będzie publikowany tylko i wyłącznie w przypadku jego wystąpienia we wpisie. 

Na koniec pozostaje nam tylko zapisać dane. 

Możemy je również w każdej chwili edytować nasz kanał, lub ostatecznie, usunąć.

Brak komentarzy

Napisz komentarz jako pierwszy!

Zostaw odpowiedź